Prof. Dr. Mükerrem Şahin Kimdir?
1974 yılında Trabzon Beşikdüzün ‘de doğdu..Beşikdüzü Öğretmen Lisesinden 1989 yılında mezun olup aynı yıl Hacettepe Üniversitesi Kimya Eğitimi (Almanca ) bölümüne girdi. 1994 yılında derece ile mezun olduğu bölümde 1995 yılında araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı.Yüksek lisans ve doktora eğitimini Ankara üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümünde Prof.Dr.Semra Bilgiç danışmanlığında bitiren Şahin,Doktora döneminde bir süre Almanya Münih’te bulundu.1995-2003 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi eğitim fakültesinde Araştırma görevlisi olarak çalışan Mükerrem Şahin doktora sonrası çalışma faaliyetleri için ( Post Doc) MTA genel müdürlüğünde görev aldı.
2003 -2012 yılları arasında bor konulu bir çok proje de görev alan Şahin,MTA da aynı zamanda kendi başkanlığında Türkiye de ilk olan “Bor ve Hidrojen Araştırma Laboratuvarını” kurdu.Bu zaman zarfında özellikle Dünya çapında büyük ilgi odağı olan ve yakıt pillerinde kullanılması planlanan ,önemli bir bor bileşiği olan. Sodyumbor hidrür( NaBH4) bileşiğinin endüstriyel boyutta yeni ve ekonomik bir yöntemle üretilmesi için projeler yürüttü ve patentler aldı
.2012 yılında Ankara’da yeni kurulan bir devlet üniversitesi olan “Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi “nde Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümünü kuruluşunda görev aldı ve aynı bölümde2013 yılında öğretim üyesi olarak göreve başladı.Bu zaman zarfında Bor ve Hidrojen enerjisi konulu yüksek lisans ve doktora dersleri verdi 2 doktora ve 10 yüksek lisans öğrencisinin tezini tamamladı ve mezun etti.2016 yılında kimya anabilim dalında doçent ünvanına sahip oldu. Bu süre zarfında Bor ile ilgili bir çok çalışma yaptı , borlu yeni bir yakıt ve bor içeren özel bir yağ karışımı geliştirdi ürünleri patrentledi..Geliştirilen ürünlerin üretimi ve ticareti için HB Grup Kimya Sanayi Tic.ve Ltd.şti kurdu. Şirket üzerinden değişik kosgeb projeleri aldı ve tamamladı . Türkiye’ nin ilk borlu yakıtı olan oktamix i ve şeffaf önemli bir borlu lubrigant olan Octamini üretip ticarileştirme deneyiminde bulundu.Bor araştırmalarında öne çıkan uzun menzilli roket yakıtlarında katkı olarak kullanılan Elementer bor un ülkemizde üretilmesi için bir savunma sanayii şirketi işbirliği ile Ankara kalkınma ajansından proje aldı,sistemi kurdu ve ilk kez ülkemizde endüstriyel boyutta Elementer Boru % 96.5 saflıkta üretmeyi başardı yeni geliştirilen sistemi patentledi.Üretim yatırımları çok fazla bir meblağ tuttuğu için patentini başka bir şirkete devr etti ve yapılan anlaşmalar gereği bu sahadan çıktı . Doktora dersleri sırasında karşısına sıkça gelen Bor ve Sağlık alanına yöneldi. Dersler sırasında borun sağlık ve alalındaki uluslararası çalışmalar dikkatini çekti ve Bor ve sağlık alanında yeni ve yerli çalışmalara başladı. 2016 yılından bu alanda ilk ürün olan BORJEL in Dr.Octa markası ile sağlık bakanlığı UTS iznini aldı ve satışa sundu. Eklem ağrıları ve kas zayıflığı ve tendon tedavisinde başarılı olan bu ürün içeriği değişik bitkilerle zenginleştirilip halen ticari olarak satmaya devam etmektedir.Bor ve sağlık alanına girilince özellikle borun vajinal enfeksiyonda etkisi nedeniyle yeni bir Kosgeb projesi ile İntim-B adlı spreyi geliştirdi.Vajinal Enfeksiyonlarda ve Candita Albicans türü mantarlarda etkinliği bilimsel rapolar ile gösterilmiş bu ürün kendi alanında yeni bir çığır açmıştır.Şahin buna benzer 8 bor içerikli ürünü de Tarım ve Orman Bakanlığından Takviye edici iznini alıp üretmeye devam etmiştir.
Şahin ayrıca Pandemi döneminde özel bir bor bileşiğinin antiviral özelliğine dikkat çekerek dezenfektan olarak kullanabileceğini önermiş ve ürünü üretip antiviral testlerinden onay almıştır.Bu durumu basın aracılığı ile duyurduktan sonra benzer bir ürün Eti maden tarafından üretilmiş ve piyasaya sürülmülmüştür..Ancak üründe kullanılan bileşlik sıradan ve antiviral özelliğe sahip olmayan bir bor bileşiği olunca gerekli testleri geçememiş ancak bu dudum yetkililerden saklanmış mevcut hali ile 6 ay tonlarca satılmıştır. Ürün antiviral izinleri geçemeyince içine bu kez alkol katılmış % 96 Alkollu sıradan bir borlu kolanya haline gelmiş , sonradan üretimden vazgeçilmiş ve raflardan kaldırılmıştır.
Tıbbi ve Aromatik Bitkilere merak salan Şahin Avusturya da bitki ekstresi yöntemini ve etken maddelerin izolasyonu hakkında eğitimler almış, öğrendiği yöntemi Türkiye ilk kez kendi laboratuvarında da sistem kurup denemiş ve bu yönteme göre üretimlere başlamıştır .Böylece Bor ve bitki ekstresi karışımları ile fonksiyonel ürünler üretmeye başlayan, geliştirilen ürünler için 3 ayrı marka ile ayrı ayrı platformlarda değerlendirmeye çalışan Şahin Dr.Octa, Mydop ve Mydewa markalarının sahibi olup halen bu markalarda üretimler yapmaktadır. Yaklaşık 80 e yakın ürünün sunulduğu bu markaların bazıları ise yurt dışına ihraç edilme başarısı dahi göstermiştir. 2023 yılı itibarı ile Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Eczacılık Fakültesinde Profesör Dr olarak görev yapmaya başlayan Şahin temmuz 2024 tarihinden bu yana da Artvin Çoruh Üniversitesinde Tıbbı ve Aromatik Bitkileri işleme ve ürün geliştirme amacı ile rektör danışmanı olarak görev yapmaktadır. Evli ve 3 çocuk sahibi olan Şahın bahsi geçen alanlara ait 16 patenti, 120 yakın yerli ve yabancı yayını ve Geleceğimiz için serisinde yazılmış ; Hidrojen Enerjisi, Bor , Uranyum ve Toryum olmak üzere 3 kitabı mevcuttur.